MINES

MINA DELS RATS PENATS
Memòria i Vida vol recuperar  a través de la investigació de revistes, memòries mineres, monografies, llibres,..., l’evolució històrica de les mines de Sant Climent de Llobregat, amb pràctiques sobre el terreny, plànols i estudis de espeleologia.
 

La  primera referencia directa a mines en San Clemente de Llobregat la  trobem, en el  Diccionari geogràfic, estadístic, històric d’Espanya i les seues possessions d’Ultramar, publicat per Pasqual Madoz entre 1846-1850, on es menciona la localitat: “El terreno es en su mayor parte pedregoso, medianamente fértil, y contiene algun bosque de pinos, encinas y mata baja, participa de monte y llano, y en él se encuentra una mina de plomo abandonada, titulada La Casualidad”.


Les Estadístiques Mineres de l’any 1864 indiquen que: “Se hacen algunos trabajos de investigación en los términos de San Clemente de Llobregat en busca de minerales de plomo”.

A partir d’aquí  es registren molts expedients, citem alguns a tall d’exemple.


  •  Virgen del Carmen: en el punto llamado Fontanelles, del pueblo de San Clemente de Llobregat, de hierro, Any 1872.    
  • La Buscada: al sitio de Fábrica de la Terra Negra de Salat, Font de la Casareta y Fondo de can Mas de las Valls del término municipal de San Clemente de Llobregat, de grafito, del 28.06.1890 - 07.10.1895.


Les estadístiques mineres moltes vegades són xifres que ens apropen parcialment a la realitat minera, però mai a tot el món existencial que l’envolta.


Una mina no serveix solament per extreure el mineral, està íntimament relacionada amb les persones que la treballen, els  esforços,  desitjos i anhels que finalment determinen la seva existència i identitat i per tant la seva història.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada